ÅRETS TOP 20 - 1967        
Danmarks Radio P3 - Lørdag 31 December 1967 - Kl. 16:01 - 17:00       




Jeg lille Glamrocker har et meget specielt forhold til lige præcis Årets Top 20 1967.

Simpelthen fordi, det er det første radioprogram jeg selv sad og indspillede på min fars fine Tandberg 64X-spolebåndoptager i barndomshjemmet på Falkoner Alle på Frederiksberg. Det foregik om eftermiddagen lørdag den 31 december 1967 kl. 16:01 til 17:00. For husfredens skyld havde mine forældre investeret i et par hovedtelefoner til mig, så rigtig meget af min tid foran stereoanlægget foregik med dem på hovedet. Af samme årsag var jeg da også fra helt lille meget fascineret af stereolyd og de fleste sange i mono havde ikke min største interesse.

Det var som altid Jørgen Mylius som styrede løjerne i studiet på Rosenørns Alle, få hundrede meter fra hvor jeg selv sad klar til at optage det hele. Det var selvfølgelig også Mylius som havde styret de ordinære ugentlige Ugens Top 20 gennem hele 1967. Årslisten var naturligvis den samlede liste for hvilke sange som havde solgt bedst gennem hele 1967.



Her sidder jeg ca. 1967 og lytter til skøn stereomusik i hovedtelefonerne.


Min far fik dog også lov til at selv bruge sit anlæg.



Det originale spolebånd er desværre gået til for flere årtier siden. I mange år søgte jeg vidt og bredt for at finde en kronologisk oversigt over de magiske 20 sange fra listen. De fleste af dem kunne jeg heldigvis huske, men den præcise rækkefølge og en del af de mere ukendte sange havde fortonet sig i glemslen. Med hjælp fra denne hjemmeside og nørdede musikelskere som jeg selv, lykkedes det at få sammensat listen igen for en del år siden. For nyligt havde jeg så den store glæde, at finde den originale maskinskrevne liste i Danmarks Radio´s digitale arkiver. De kan ses på billederne herunder:


 

Selve listen med tilhørende pladecovers kan ses herunder:

 


1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

Tilbage står så at måske en dag finde en kopi af selve programmet. Måske har en anden hitlistefan også optaget det hele, med Mylles snak og det hele. Og ikke mindst været smartere end jeg og ikke slettet det hele få år efter for at optage noget nyere og (dengang) måske bedre musik på det kostbare spolebånd. Jeg ved jo, at båndet under alle omstændigheder var optaget i (dødsyg) mono, for Danmarks Radio begyndte først året efter i 1968 at sende sine første udsendelser på FM-båndet  i stereo. De fleste af de singleplader som Mylle spillede i sine hitlister var da også fra pladesleskabernes side kun udgivet i mono. Ofte måtte man bekoste en hel LP hvis man ville have sine favoritsange i fuldfed stereo.

                                                                                                                 

Som beskrevet længere oppe, så var det altså stereomusikken som lå mig vældig meget på sinde i de skønne år. Og eftersom der ikke disse år ikke var stereolyd i æteren, så måtte den jo komme fra enten vinylplader eller spolebånd. Min Onkel Eddie var en del yngre end min far og havde en stor pladesamling som han lavede blandede spolebånd af. Af og til kom han og min Faster Else på besøg og nogen gange slæbte han sin Tandberg spolebåndoptager med op til os på 2 sal. Så blev de to (temmelig kostbare) norske båndoptagere forbundet med overspilningsledninger og der blev kopieret stereomusik til den store - og den gang helt lovlige - gudmedalje. 

Det meste musik som Onkel Eddie havde med på disse bånd var primært den amerikanske musik som var i vælten der midt i de skønne 1960´ere: Elvis Presley, Roy Orbison, Wanda Jackson, Rick Nelson, Sandy Posey, Nancy Sinatra & Lee Hazlewood og så en del med Tom Jones og Engelbert Humperdinck fra England. Af de mere idag sjældne kunstnere på båndene var The Sons Of The Pioneers, Marty Robbins, Kelso Herston og Tex Ritter. Dette musik betragter jeg idag som min musikalske modermælk - jeg var jo kun 6-8 år gammel - og jeg bliver stadig glad og tryg i både ører og sjæl når denne stereomusik klinger i højttalerne.


 



Her sidder Onkel Eddie med vatpinde og lommelygte og justerer og renser tonehovederne på vores Tandberg 64X inden overspilningen begynder.



                                                                                                                  




Men for at runde denne lille tur tilbage til 1960´ernes betydeligt mere ukomplicerede radio- og musikverden, så ville det altså glæde mig stort hvis nogen skulle ligge inde med en komplet optagelse af den komplette årsliste fra 1967. De fleste sad jo konsekvent klar med fingeren på optageknappen for at udelukkende optage sangene fra radioen og vi kæmpede vel alle en brav kamp mod Mylles evindelige snakken ind over sangene. Dette gjorde jeg skam også selv senere. Men lige på denne liste fra 1967 fik jeg al hans snak med og den savner jeg sjovt nok idag.

Skriv gerne HER hvis du kan hjælpe.

                                                                                                                  

     Glamrocker 2020