ÅRETS TOP 20 I DANMARKS RADIO 1966 til 1976

På denne side er det min hensigt at dokumentere den overordnede udvikling af hitlisterne i Danmarks Radio fra deres start i 1963 til deres dengang foreløbige endeligt i 1977. De egentlige hitlister jeg vil lægge ud på denne side vil udelukkende være årlister, da det naturligvis vil være næsten uoverkommeligt at lægge alle ugelisterne ud på nettet. Dette vil Danmarks Rockmuseum iøvrigt også gøre i en måske fjern fremtid.

Jeg lille spirrende glamrocker sad troligt ved min fars Tandberg 64X spolebåndoptager, kun 8 år gammel, og optog årslisten mellem jul og nytår i 1967. Desværre er det gamle spolebånd gået til gennem årene, så den præcise placering af sangene på denne liste har været smuttet i min aldrende glamrockerhjerne gennem de sidste snart 40 år (gud bedre det!), men denne årsliste var min første introduktion til pop- og rockmusik! Men her i september 2008 modtog jeg lige pludseligt en mail med den komplette 1967-årsliste fra Palle Bruun Olsen i Kalundborg. Han havde set min efterlysning af ISÆR den liste her på siden, og fik lige klaret den for mig. Igen tak mange gange, Poul - den har jeg ventet på i 40 år! Og gennem resten af efteråret 2008 kom så resten af årslisterne stille og roligt dumpende ind i min mailbox fra forskellige venlige læsere af denne side, således at listen nu er komplet fra 1966 til 1976.

Den legendariske kendingsmelodi fra Top 20 var jo "Hey Good Lookin´" med Floyd Cramer ved klaveret og tonerne af denne melodi får vidst sat musiknostalgien i første gear hos de fleste over 40 år.... 

 

                                                                                              

 

HISTORIEN

Naturligvis var de forskellige hitlister på primært Danmarks Radio noget af det vigtigste man hørte i radioen dengang i de glade 60'ere og 70'ere. Mr. Hitliste Himself var naturligvis Jørgen (dengang uden "de") Mylius. Han begyndte allerede før min musiktidsregning at lave hitlister på P3, som jo begyndte at sende "musikradio" fra januar 1963. Få uger efter kanalens premiere havde Hemming Hartmann-Petersen i et ungdomsprogram besøg af den 16-årige gymnasieelev fra Østre Borgerdyd Gymnasium Jørgen Mylius, som kort tid forinden i et vredt brev til P3's nye programchef Kaj Bruun havde klaget over den manglende musik for unge mennesker på den helt nye musikkanal. I programmet fik han lov at spille nogen af de sange han mente der manglede på P3 og fortælle om sine holdninger til ungdommens musik. Dette medførte at han i selve programmet blev bedt om at lave en hitliste på P3. 

Der var dengang ikke langt fra ord til handling, så ”Ugens Top 20” med Jørgen Mylius fik sin debut i Musikradioen 2 uger senere på P3 tirsdag den 29. januar 1963. Der var dog fra starten stor utilfredshed fra DR's ledelse med dette temmeligt kommercielle programkoncept, så Top 20 blev taget af programmet igen efter 1½ års sendetid efter udsendelsen den 30 juni 1964. Mylius lavede dog også programmerne "Efter Skoletid" og "For De Unge" i samme periode som ikke blev stoppet, så han fortsatte på DR og han blev iøvrigt færdiguddannet som journalist i 1968.  

I 1966 besindede man sig heldigvis, og Mylius fik fra oktober 1966 igen lov at lave Ugens Top 20 på P3 . I 1968 fik han så mild konkurrence fra Jørn Hjorting, som startede Dansktoppen på samme kanal. Et af årets højdepunkter dengang var naturligvis årslisten Årets Top 20, som blev sendt mellem jul og nytår, hvor man fik gennemgået alle det forgangne års største hits. 

Sidst i 60'erne blev Mylius´ Ugens Top 20 skåret ned til Ugens Top 10, men det var stadig en liste baseret på nogle muligvis tvivlsomme og måske oppustede salgstal fra pladebranchen. Omkring 1971 blev listen så ændret til Tipparaden. Dette var et rent afstemningprogram, hvor lytterne hver uge kunne sende breve eller postkort ind og stemme en stribe sange ind på ugens 10 pladser, med 5 såkaldte "boblere" under listen som man kunne stemme op blandt de 10 bedste. Kendingsmelodien til Tipparaden var sangen "Squack" med den helt ukendte Steen Beck. Et noget rodet og diskutabelt programkoncept (som det jo hedder idag), som da også fik en begrænset levetid, med udgangen af marts 1977 aflivede Danmarks Radio ikke kun Tipparaden, også den voldsomt populære Dansktoppen fik kniven og alle DR's hitlister blev dermed slagtet for en længere årrække! 

Jeg er lidt i tvivl om udviklingen for hitlisterne omkring 1970, om der både var singlelisten Ugens Top Ti, som jo blev til Tipparaden i 1971 og Ugens Top 20 med både LP og singler spøger lidt i min ældede glamrockerhjerne. Faktum er dog, at Årets Top 20 blev sendt hvert år sidst i 60'erne og fra 1971 til 1977. Der var også en Top 30, ihvertfald i 1973, muligvis også i 1972. Ifølge mine oplysninger var der både en single og en LP Årets Top 20 i 1972 og fra 1973 begyndte man at blande LP og singler på én årsliste. Jeg har naturligvis kontaktet Jørgen de Mylius, men endnu ikke fået noget svar. Kan andre hjælpe, så flyv mig endeligt en MAIL ud i cyberspace.

Fra John Madsen har jeg nu modtaget følgende meget væsentlige informationer om hitlisternes udvikling frem til 1970:

"Den første årsliste som Mylle præsenterede var i 1966, samme år som han igen var begyndt at sende den ugentlige top 20. Han fortsatte med at sende en årsliste i alle årene fremefter, også efter han den 16 februar 1969 havde sendt den sidste ugentlige top 20 liste. Da Top 20 ophørte i februar 1969, blev den afløst at 2 nye hitlister, også bestyret af Mylle, dels en Top 10 liste, som var en liste lavet på samme måde som Dansktoppen, blot med engelsksprogede numre, dvs. den var baseret på afstemning, ikke på salgstal. Den anden liste var en LP Top 10, som blev sendt hver anden uge, sent om aftenen om lørdagen. Den var til gengæld baseret på salgstal. Sideløbende hermed blev der udarbejdet er ugentlig Top 20, som blev trykt i nogle dagblade, som var udarbejdet af et revisionsfirma på foranledning af den danske grammofonpladeindustri. De havde indtil da kun fået udarbejdet månedlige lister over singler, EP'er og LP'er."

Mange tak til John for disse informationer!

Jeg har gennem årene søgt intenst efter disse gamle danske Top 20-lister fra P3 i  60erne og 70erne og har blandt andet som sagt været i kontakt med Jørgen de Mylius selv om dette, desværre uden resultat. Der er mange som har spurgt ham, bl.a. stifterne af det kommende Danske Rockmuseum i Roskilde, men heller ikke med dem har der endnu været noget samarbejde med om offentliggørelse af listerne. Det Danske Rockmuseum planlægger nemlig at lægge samtlige hitlister ud på deres hjemmeside på et tidspunkt.

Men "Mylle" har jo dog heldigvis også selv haft listerne i brug de senere år, hvor han på P4 en gang om ugen i starten af det nye årtusinde spillede en komplet autentisk hitliste fra en specifik uge for mange år siden en gang om ugen hver lørdag. Som en ægte nørd har undertegnede jo naturligvis optaget et par af disse "genudsendelser" på en gammel spolebåndoptager, hvad ellers? 

Det skal afslutningsvis siges, at jeg er meget stor fan af Jørgen de Mylius og er en stor beundrer af hans forskellige programmer. Jeg selv har et lille "radiomuseum" med gamle stereoanlæg fra starten af 70'erne, og bag døren i denne lille 70'er-oase er det helt korrekt at høre "Mylle", så tit det er muligt, med hans "Eldorado" hver dag fra 18 til 19 på P4. Men hvor er det trist at vi ikke kan få glæde af hans optegnelser af alle disse musikhistoriske hitlister gennem årene alle sammen.....

Jeg har som sagt medio Maj 2008 kontaktet Jørgen de Mylius for at få bare en lille smule hjælp til at denne hitlisteside. Jeg har desuden kontaktet Danmarks Rockmuseum i samme anledning. Endeligt har jeg kontaktet BT for at få tilladelse til at bringe deres gamle lister her på siden. Men det kan jo være min udbakke i mailen pludseligt ikke virker, for ingen af dem har svaret....

Det er da mærkeligt! Det plejer den da.....  

Men alt det er nu også lige meget, for nu sidst i 2008 har en stribe venlige læsere af denne side klaret alle ærterne. Samtlige årslister fra 1966 til 1976 er nu på plads, takket være andre nørder end undertegnede som har tilsendt mig de lister jeg ikke selv havde i forvejen. Det takker jeg voldsomt for, uden jer var denne oversigt aldrig blevet komplet.

 

 

                                                                                            

 

                 KLIK HER FOR AT SE ÅRETS TOP 20 1966-1976      

 

                                                                                                

 

 

                                                                                                               

                                                                                          

HITLISTE LINKS:

Danske:

DANPOP.DK - supersite med komplette danske ugelister helt fra den alllerførste Top 20 i 1963

Der er mere dansk hitlistehistorie hos Chartbase.

Danmarks Rockmuseum

Danske Hitlister

 

Udenlandske

Guinness Book of British Hit Singles & Albums

Chart Stats (komplette UK hitlister fra 1952 til idag)

The Official Charts (masser af gamle UK-hitlister

EveryHit.Com