The Sweet var jo nok gudebandet blandt os ulidelige glamrockere. At vi så idag kan se, at de var et ægte "konceptband", bygget af et pladeselskab kun for ussel mammon, betyder intet. For mit eget vedkommende er "Sweet Fanny Adams" nok den LP i samlingen som er den største af dem alle. Bare jeg ser coveret kan jeg sgu høre de fleste af sangene inde i min arme glamrockerhjerne...

Sweet blev dannet af sangskriverparret Nicky Chinn og Mike Chapman omkring 1971. Brian Conolly, Steve Priest, Andy Scott og Mick Tucker kendte ikke hinanden inden de blev introduceret. De fandt dog hurtigt fodslaw, og hurtigt begyndte Chinnichaps hits at strømme ud i verden gennem The Sweet.


De startede med "Funny Funny"og  "Litlle Willy" og tonsede videre med klassikere som bl.a. "Ballroom Blitz", "Blockbuster", "Hell Raiser", "Teenage Rampage" og "Action". Ikke mange af os håbløse glamrockere er kommet gennem livet uden disse sange fasttømret i vores indre hjernediskotek.


På LP-fronten gik det knap så godt. De udgav i 1974 bl.a. både "Sweet Fanny Adams" og "Desolation Boulevard" samt "Give Us A Wink" i 1976, som dog alle, på nær den første forblev næsten ukendte. "Sweet Fanny Adams" var den eneste af deres LP´er som overhovedet kom ind på den engelske hitliste og det faktum, at "Sweet Fanny Adams" først udkom på CD i 1999 viser, hvor lidt interesse der var (og åbenbart er) for Sweets LP´er. I 1975 kom "Strung Up", som var en underlig ukomplet opsamlingsplade sammen med en kedelig liveplade, den ligger ihvertfald ikke højt på min Sweet-hitliste.

For os ægte Sweet-freaks er disse plader selvfølgelig guld værd, idet de mere viste gruppens rigtige rockede ansigt end de pop-rockende singler, idet det var her deres egne kompositioner og produktioner kom frem i lyset. Numre som "Healer" og "4th Of July"fra "Give Us A Wink"  viser virkelig en ægte rock-side fra The Sweet som singlerne slet ikke fik lov at gøre. Men "Sweet Fanny Adams" står stadig som en komplet samling hits, gyngende rock og rul med en for tiden fed sound. 

 

Så de 4 drenge ville hellere spille rigtig rock, sådan uden plateau-støvler og glitter i ansigterne.

Da Chinn og Chapman så havde malket dem for det de ville, blev Sweet så sluppet løs med eget materiale og produktioner. På nær med "Fox On The Run" kiksede det dog kommercielt totalt og den i forvejen desillussionerede Brian Connolly slog sig på flasken. I 1977 kom "Off The Record" og i 1979 "Level Headed", som primært bestod af egne kompositioner og var langt fra de tidligere plader i kvalitet. 

Dette var The Sweets sidste to LP´er og gruppen opløstes i 1979.

 

Samme år dannede Brian Connolly så Brian Connolly´s Sweet og turnerede med dem, til sin død den 9 Februar 1997. Han blev kun 52 år gammel. Iøvrigt var Brian Connolly´s datter Nicola i 1998 en kort periode kæreste med T. Rex´s søn Rolan Bolan. 

Herover ser vi 3 private billeder med Brian Conolly, til venstre et af de sidste billeder af ham før hans død. Så vidt jeg ved er det midterste billede fra midsten af 70´erne med Brian og hans første kone Marilyn og en af døtrene Michelle eller Nicola . Det sidste billede til højre må være meget gammelt, den video og det fjernsyn Brian kigger på med sit barn (som igen må være et af døtrene) er ihvertfald fra starten af 70´erne. Vi ser ihvertfald Brian sidde og se sig selv på et af de første Philips farve-TV og via den første Philips VCR-videobåndoptager som kom på markedet omkring 1972. (Husk at Yours Truly Webmaster samler på gamle Philips-apparater fra starten af 70´erne, så trivial apparatviden fra den tid er lige mig).

Brian har også en søn kaldet Brian Junior (BJ) fra 1995 med sin sidste kæreste Jean.

Mick Tucker, som spillede trommer i The Sweet, døde af leukæmi den 15 Februar 2002.

I 1985 dannede Andy Scott sammen med Mick Tucker fra den oprindelige gruppe så sin version af The Sweet, som meget opfindsomt blev kaldt Andy Scott´s Sweet.
Tucker forlod dog gruppen i 1991. Andy Scott´s Sweet  eksisterer den dag idag.

Der er meget mere om The Sweet før og nu på linket til Wikipedia herunder....

 

 

Links:

The Sweet på den engelske Wikipedia-side.

Interview med Brian´s datter Nicola

Sweetlife