På denne side vil jeg koncentrere mig om de TV-programmer som jeg mest forbinder med min opvækst i 70´erne. De første to, Teleklubben og De Uheldige Helte, var mine absolutte TV-favoritter og jeg sad troligt foran kassen hver gang de kom. Da jeg jo var/er lidt af en teknik-nørd spiller det jo også en ikke ubetydelig rolle, at disse to programmer var i FARVER, hvilket jo var vigtigt for sådan nogen som mig.

Familien Ashton og The Good Old Days var naturligvis primært mine forældres kop te, men de blev dog set af lille jeg også. Nederst på siden kan du også se lidt billeder fra fjernsynets både sort/hvide og farvelagte barndom. Klik på de forskellige links i omtalerne og læs mere om hvert enkelt program på Wikipedia eller andre steder.

 

 

                                                                                                                                    

 

TELEKLUBBEN

 

(Foto: DR Presse)

 

Teleklubben var et ugentligt børneprogram i årene omkring 1970 til 1972 med Jørgen Clevin og Egon Schmidt, hvor de hver for sig sad og lavede forskellige "ting og sager", som Jørgen Clevin så muntert kaldte det. Clevin lavede alle mulige papirsklip og den slags. Han byggede en del i flamingo, som han bl.a. lavede en elektrisk skæremaskine til af et stort 4,5 volts batteri og to træpinde med en tynd kobbertråd imellem. Egon Schmidt lavede fysikeksperimenter af alle mulige slags, og de sad ved hver sit bord.

Jeg havde selv Jørgen Clevin som formningslærer i den tid, og kan huske at han var meget fascineret af, at Teleklubben var et af Danmarks Radios første studieproducerede farve-TV programmer. På La Coursvejens Skole på Frederiksberg, hvor Jørgen Clevin var lærer, havde vi nogle montrer hvor flere af de ting han lavede i udsendelserne blev udstillet. Jeg var meget stolt af af kunne gå og glo på disse ting lavet i fjernsynet som andre mindre heldige børn ikke kunne se i virkeligheden. Fjernsynet var mere magisk dengang....

 

Teleklubben i starten af 70erne, billede fra Mogens Vemmers bog "Fjernsyn For Dig - 50 År Med Verdens Værste Seere"

 

Jørgen Clevin blev født den 24 april 1920 på Frederiksberg og døde i 1993 samme sted og blev 73 år gammel. Han fik udgivet ikke mindre end 123 bøger gennem hele sin karriere fra 1945 til 1993. Der er lille biografi om Jørgen Clevin på den danske Wikipedia, men af en eller anden årsag kan jeg ikke linke direkte til den. Han startede på Danmarks Radio allerede i 1952 og lavede børneprogrammer til DR næsten helt op til sin død. Han boede det meste af sit voksne liv i et hus på Marielystvej på Frederiksberg, iøvrigt som næsten-nabo til Børge Olsen som grundlagde Irma. Jeg husker, at han som ægte frankofil i 70erne ejede en meget sjælden stor 6-cylindret Renault 30, som han fik specialimporteret, da den ikke kunne købes i danamrk.

Der er en artikel hos TV-Nyt.Com om Jørgen Clevins eftermæle HER og han har en fangruppe på Facebook HER.

Egon Scmidt var i Teleklubbens tid fysiklærer på Holbergsskolen på Frederiksborgvej i København. Han lavede desuden i 1980´erne TV-programmet "Vitek" og to små krimier som hed "Havehusmordet" og "Hilsen til Hanne" samt en lille advarselsfilm om nytårsfyrværkeri sammen Jesper Klein som hed "Tænk Før Du Tænder". Han blev senere direktør på Forlaget Gyldendal, hvorfra han gik på pension i 1999. Egon Schmidt døde desværre ganske få dage efter hans afskedsreception hos Gyldendal den 18 juni 1999, kun 66 år gammel. 

Du kan læse en artikel om ham i forbindelse med hans fratræden fra Gyldendal HER.

Her er hvad Kristeligt Dagblad den 29 juni 1999 skrev i forbindelse med Egon Schmidts død:

Forlagsdirektør for Gyldendal Uddannelse, Egon Schmidt, København, er død. Han blev 66 år. I over 30 år har Egon Schmidt været tilknyttet Gyldendal. Først som lærebogsforfatter, senere som konsulent og siden 1986 som direktør for Gyldendal Uddannelse. Han har placeret sig helt centralt som den absolutte hovedperson i branchen gennem en årrække og har gjort Gyldendal Uddannelse til Danmarks største læremiddelforlag. Egon Schmidt vil også være kendt som tv-manden, der stod bag udsendelser som Teleklubben med Jørgen Clevin og Vitek. Så sent som fredag den 18. juni 1999 afholdtes afskedsreception på Gyldendal for Egon Schmidt, som skulle fratræde på grund af alder med udgangen af juli måned. Efter sin fratræden skulle Egon Schmidt have været tilknyttet Gyldendal Uddannelse som konsulent.

 

 

                                                                                                                                    

 

DE UHELDIGE HELTE

 

Roger Moore og Tony Curtis som Lord Brett Sinclair og Danny Wilde i DE UHELDIGE HELTE var min absolutte TV-favorit i de helt tidlige 70´ere. Især Brett Sinclair og hans Aston Martin DBS gik rent ind hos lille mig og jeg fik da også en lille model af den i julegave. At det ikke var en "ægte" V8 DBS han kørte i men kun en prototype med en gammel V6-motor opdagede jeg jo heldigvis først senere i livet. Det hele var snyd!

Oprindeligt blec Rock Hudson casted som Danny Wilde men sprang fra i sidste øjeblik. Roger Moore måtte angiveligt stoppe med at ryge mens optagelserne stod på, da Tony Curtis var dedikeret ikke-ryger og medlem af det amerikanske cancer society. Dette afholdt dog ikke samme Curtis fra at hyggeryge pot under optagelserne og te sig lettere hysterisk samme sted.

At Roger Moore og Tony Curtis måske af samme grund faktisk ikke rigtigt fungerede sammen rent personligt og fagligt under optagelserne er da naturligvis også nogle fakta som lidt laver ridser i illusionerne om seriens tilblivelse idag. De har dog på deres gamle dage en enkelt gang klinket skårene, da Tony Curtis modtog en filmpris i 2006 og Roger Moore overrakte den til ham. Læs om den lille seance på Roger Moore website HER. Det var produktionsselskabet ITC som lavede serien og her var Roger Moore medejer. Dette medførte ifølge Curtis, at han rendte rundt og legede producer hele tiden. Ak ja. Samtidigt brugte han serien til at være at levende reklame for sin egen tøjserie fra firmaet  Pearson and Foster.

Det var Robert S. Baker der producerede serien, det var også ham som lavede "Helgenen" med Roger Moore i 60'erne. I et af de sidste afsnit af "Helgenen" legede han lidt med plottet i De Uheldige Helte og havde allerede her seriens titel klar. Serien blev iøvrigt solgt ubeset til TV-stationen ABC i USA for et millionbeløb inden der overhovedet forelå et manuskript, alene på Tony Curtis' medvirken. Af samme årsag fik Curtis næsten det dobbelte i honorar som Moore for sin medvirken, men Moore scorede efterfølgende over 100.000 pund gennem sin andel i produktionsselskabet ITC.

Det første afsnit af De Uheldige helte optog jeg lille spirende glamrocker lyden af på min lille Philips Cassette-båndoptager fra en mikrofon foran fjernsynets højttaler og lå og hørte igen og igen på mit værelse. Hvorfor fanden havde man ikke video eller DVD dengang? Men prøv og gæt om jeg næsten kan dialogen i afsnit 1 "Ouverture" udenad den dag idag? Og mon ikke John Barry's titelmusik til serien hører til noget af det musik fra 70'erne som kan få minderne igang hos mange af mine jævnaldrende?

Iøvrigt render nogle amerikanske filmfolk i 2008 rundt og roder med nogle planer om en spillefilm om vores to helte, angiveligt med Hugh Grant og George Clooney som Sinclair og Wilde. Ak ja, man ved ikke om man skal le eller græde!

Men selv med al denne triviale nutidige viden var det sgu' den fedeste serie dengang og DVD-boksen med samtlige afsnit er ofte i brug!

 

The Official The Persuaders Appreciation Society at ITV

The Persuaders på Wikipedia

 

 

                                                                                                                                    

 

FAMILIEN ASHTON

 

Denne lange serie blev sendt i starten af 70´erne og hed på engelsk A FAMILY AT WAR og handlede om Familien Ashtons liv og skæbne under 2 verdenskrig i London. På et tidspunkt i starten af serien begyndte man pludseligt istedet for sort/hvid at producere og udsende afsnittene i FARVER og da vi lige havde fået Farve-TV der i starten af 1972, var det jo lige noget en lille spirende tekniknørd kunne bruge. 

 

 

                                                                                                                                    

 

THE GOOD OLD DAYS

THE GOOD OLD DAYS var et gammelt engelsk varieteprogram, som mest faldt i mine forældres smag. Jeg husker mest den karismatiske programleder Leonard Sachs (1909-1990), som sad og præsenterede de optrædende kunstnere på den mest spektakulære overdrevent vokabulære måde man kunne forestille sig, med alle de superlativer han nu engang kunne komme i tanke om. Og hver gang han sagde et nyt superlativ om den næste kunstner stoppede han op og publikum klappede helt vildt af ham og ventede på det næste ord. Når han var færdig med at rose den næste kunstner slog han med en hammer på en træklods og tæppet gik. 

Programmet blev indspillet i Leeds City Varieties og kørte i 30 år med over 2000 forskellige kunstnere på scenen fra 1953 til 1983, alle årene med Leonard Sachs ved hammeren.

                                                                                                                                    

 

LA LINEA

  

Op gennem 70'erne var La Linea en meget benyttet pausefigur på både dansk og svensk TV. På dansk blev han blot kaldt "Stregen" og svenskerne kaldte ham "Linus På Linien" Han blev blev skabt i 1969 af den italienske tegner og animator Osvaldo Cavandoli og dukkede mest op i pauserne mellem de forskellige børneprogrammer på TV.

 

                                                                                                                                    

 

Billeder fra Fjernsynets Barndom

              

 

I de sorgløse 50'ere og 60'ere kunne man nyde prøvebilledet herover til venstre hele dagen, når der altså ikke var Skole-TV.

Var man så heldig at have et fjernsynsapparat med farver dengang i farvefjernsynets absolute barndom måtte man her i København  skifte over til den svenske Hørby-sender for at få det svenske farveprøvebillede med den lille pige med dukken frem på skærmen, som blev brugt mellem 1971 og 1974. Hun hed iøvrigt Lena Mellin og var datter til Bo Aje Mellin, som var fotograf med Sveriges Radio. Klik på de understregede links for at læse mere.

Omkring 1970 begyndte Danmarks Radio sa at bruge det flotte elektronisk frembragte prøvebillede (det Philips testcard G PM5544). Nogle år senere kunne seere i det sydlige Danmark nyde det ligeledes elektroniske prøvebillede fra de Vesttyske sendere.

Fra Jimmi Kjeld Skovgaard Andersen har jeg fået denne yderligere info om testbillederne:

"DRs prøvebillede i 1959, stod der KØBENHAVN, derefter stod der DANMARK RADIO. Dette tidligere prøvebillede ses i Hvem Hvad Hvor 1960. Prøvebilledet et af de engelske, første gang vist i 1948, kaldet Test Card C. Der står C i tekstfeltet ( hvor de dansk navne står).
 
Den lille svenske er vist ikke den samme som den engelske fra 1967. Det ligner med linjer og skråstreger og firkanter, Test Card C, fra 1948, men pigen sidder anderledes, har en
anden dukker, der ligner en klovn, og hun tegner kryds og bolle med kridt på en tavle. Det blev kortvarigt brugt i Danmark fra 1. oktober 1968, jeg har set en s/h gengivelse af det, og Sverige brugte det også i kort periode.
 
I 1970'erne kom en større  pige på det svenske prøvebillede, hun er i en stor ring, omgivet af sort.
 
Ifølge Hvem Hvad Hvor 1978, er Phillips prøvebilledet udviklet i Danmark, på Amager.
DR brugte det også tidligt fra ca. 1970-71."

Tak til Jimmi for den uddybning.


Når prøvebilledet fra Danmarks Radio så var færdigt med at hyle kom TVA-uret herunder så på skærmen kl. 19.25 og det ganske land sad og ventede på eksempelvis Bent Bertramsen eller Pedro Bikers ansigter og fløjlsbløde stemmer skulle fylde de dengang totalt uinformerede borgere om verdens gang. For eventuelle nye seeres skyld skal det lige oplyses, at de ikke sad der sammen som de gør på billedet herover. Dette billede var ren fælleshygge til ære for fotografen. Det skal tilføjes, at Danmarks Radios TV-Avis nok var den nyhedsudsendelse I HELE VERDEN som stod sidst i farvekøen. TV-Avisen blev først farvelagt i sidst i 70'erne, som et af Danmarks Radios sidste faste programmer. Dette skete da man flyttede TV-Avisen fra Radiohuset på Rosenørns Alle til TV-Byen i Gladsaxe i 1978.

Til sidst et lille billede af vores allesammens Ingrid og Lillebror fra børneprogrammet Kikkassen. Programmet kørte i syv år fra 1968 til 1975 og var alle børns absolutte favorit i de år. Ingrid hed Skovgård til efternavn og var talepædagog i det civile liv og Bob Goldenbaum styrede snorene til Lillebror og lagde stemme til ham.

Nederst til højre et sjovt reklamebillede med verdens første videooptager, VCR 1500 fra Philips i 1973.