PERSONERNE I KIM-BØGERNE:

 

 

 

 

 

KIM

Hovedpersonen er omkring 14 år da bøgerne starter og har holdt ferie oppe hos sin Onkel og Tante i det lille fiskerleje på den sjællandske nordkyst hver sommer siden han var 6-7 år gammel. Han elsker mysterier og er forfatter til de bøger som kommer ud af alle de mysterier han og de andre opklarer. Bor ellers med sine forældre et sted på Amager i starten af Amagerbrogade. Hver gang han ankommer til det lille fiskerleje for at holde ferie hos sin Onkel og Tante serverer hans Tante hakkebøffer og kærnemælkskoldskål og Kim elsker dette faste og velsmagende ritual. Kim ryger en sjældent gang pibe eller cigaretter, han fik sin første pibe i julegave af sin Onkel og Tante til jul i Kim-bog nr. 6 "Kim På Sporet".

 

 

ERIK

Hedder Holm til efternavn og  har mødt Kim oppe i fiskerlejet for år tilbage og de har fået ordnet det således at de nu er kommet til at gå i skole sammen inde i København på Amager. Eriks hund Snap (som kan ses på forsiden af den første Kim-bog) er med i de fleste af bøgerne. Eriks forældre sommerhus ligger i nærheden af Kims Onkel og Tantes helårshus og hans far er en temmeligt velhavende forretningsmand. 

 

 

BRILLE

Hedder i virkeligheden Palle Birk og er gruppens tekniske geni og kaldes naturligvis Brille fordi han går med briller. Hans forældre har ikke mange penge, men lejer alligevel om sommeren ofte en gammel brun bungalow med grønt tag oppe i fiskerlejet fordi hans mor er syg og trænger til frisk luft. Brilles bungalow ligger meget tæt på Katjas hus "Lynghuset". Den tilhørende garage bruger Brille som sit laboratorium, hvor han laver alle mulige tekniske forsøg og eksperimenter, da han er helt vild med fysik og kemi. Alt hans habengut til laboratoriet bliver fragtet frem og tilbage fra København i trækasser med toget. Garagen bruges også som gruppens "hovedkvarter", indtil de i de sidste 3 bøger får lov at låne et sommerhus på Stokrosevej 10 af Peter Sander og indrette detektivbureauret "Kim & Co".

 

 

KATJA

Kims uofficielle kæreste, som er mørkhåret og ifølge Kim meget køn. Han møder hende første gang i toget på vej op til fiskerlejet i bog nr. 1. Hendes mor var dansker og døde da hun var lille. Hun har forinden boet i mange år hos sin Tante i Hillerødgade på Nørrebro og taler dansk næsten uden accent. Hendes far er polsk professor i teknologi og har fuldskæg og er meget venlig. Han far er for nyligt blevet politisk flygtning i Danmark og bor nu i et hus der hedder "Lynghuset" i fiskerlejet sammen med hende. Som de andre i "banden" må hun også være omkring 14 år gammel da bøgerne starter. En spøjs detalje er, at man på intet tidspunkt i nogen af bøgerne hører noget om hvor Katja går i skole oppe i fiskerlejet, istedet underviser hendes far hende hjemme i sprog og matematik. Fru Frederiksen gør rent og holder hus hos Katja og hendes far. Hun bor med sin bror i et lille husmandssted der hedder Nygården uden for byen.

 

 

 

Et billede af alle 4 hovedpersoner kan ses på omslaget til Kim-bog nr. 16 "Kim Ta´r Affære".

 

 

EVELYN

Lidt perifær person i de sidste bøger (fra bog nr. 16), hvor hun bliver Eriks lille flamme og hjælper til med at opklare et par mysterier. Erik møder Evelyn (og hendes far) i toget på vej op i fiskerlejet og hun er ifølge Erik den smukkeste pige han nogensinde har set og er lyshåret med blå øjne. Hendes far er direktør for et forsikringsselskab inde i København. Hendes far hedder Richard og sammen med ham besøger Evelyn sin farbror, som har et gammelt stråtækt sommerhus i udkanten af fiskerlejet.

 

 

GYSSE

Eriks lille afskyelige rødhårede karseklippede Fætter på 5 år, som konstant laver rav i den og hyler som en stukken gris når han ikke får sin vilje. Han har vandblå øjne, mangler 2 tænder i overmunden, har små tykke ben og kan bestikkes med is og dukker første gang op i bog nr. 10.

 

 

LARSEN

Fiskerlejets landbetjent som deltager mere eller mindre aktivt i de fleste af bøgernes mysterier. Larsen bor i et lille gråt hus i udkanten af fiskerlejet og hedder sandsynligvis Lars til fornavn. Det kalder hans søster ham ihvertfald. Han har telefonnummer 67 i fiskerlejet. I bog nr. 24 er han midt i 50erne og lige blevet Overbetjent. Alligevel har Larsen aldrig haft nogen bil og må altid ringe til forskellige naboer eller andre gode bekendte når han skal rykke ud i en fart.

 

 

FRK. LARSEN

Kendt som fiskerlejets skræk og holder hus for Larsen. Hun er hans søster og er et par år yngre end Larsen. Hun er ekstremt arrig og voldsomt fjendtligt overfor alle andre end damerne i hendes syklub. Hun kører på knallert, først en gammel Velo Solex og senere en ny lilla NSU, som spiller en rolle i flere af de sidste Kim-bøger. Eriks lille skrækkelige fætter Gysse og Frk. Larsen bliver meget gode venner og han kalder hende tante Larsen.

 

 

KIMS ONKEL OG TANTE

Bor i et gammelt ikke særligt velholdt hus inde i fiskerlejet, hvor Kim sover i et lille tagværelse uden varme med et lille loftvindue på første sal. Tanten hedder Olga og Onklen Carlo til fornavn, men de bliver næsten udelukkende kaldt Onkel og Tante i bøgerne. Tanten er rar, flink, lattermild med et rundt hoved og æblekinder. Onklen er høj, mager og lettere distræt og nærsynet og skriver bl.a. bøger om edderkopper. Deres hus har en kort havegang fra havelågen op til hoveddøren og på bagsiden af huset ligger Tantes køkkendør.

 

 

STOFFER

Fiskerlejets automekaniker der i virkeligheden hedder Kristoffersen og har sit værksted og benzintank i den vestlige udkant af fiskerlejet, lige overfor plantagen. Elsker cigarer og slår en proper næve. Stoffer kørte motorløb i sine unge dage og har nogle flotte sølvbægre derfra stående fremme på sit kontor. Han har ingen nær familie, kun slægtninge der bor i Jylland.

 

 

OTTO RASMUSSEN

Kims Onkels ven og forlagsdirektør. Det er ham som udgiver Kims bøger. Han bliver væk i en bogen "Den Usynlige Mand" men bliver heldigvis fundet igen.

 

 

PETER SANDER

Kriminalbogsforfatter, som låner Kim huset på Stokrosevej 10 i de sidste 3 bøger. Bengt Janus Nielsen, som jo har skrevet Kim-bøgerne under pseudonymet Jens K. Holm, brugte pseudonymet Peter Sander da han skrev manuskriptet til kriminalfilmen "Døden Kommer Til Middag" i 1964. 

 

 

 

 

 

 

 

Tilbage til forsiden om Kim-bøgerne

 

 

 

 

 

Glamrocker.dk - 2011