- BØGERNE:

Jeg har altid været meget fascineret af Kim-bøgerne. Beskrivelserne af Kim og hans venner Erik og Brille samt den skønne Katja og deres utallige mysterier gik rent ind hos mig. Der er skrevet 25 Kim-bøger mellem 1957 og 1973 og de oversat til flere sprog. De handler alle om hvordan Kim og vennerne gang på gang løber ind i forskellige mysterier, som de naturligvis opklarer på forskellig vis. De foregår næsten alle i et lille fiskerleje på den nordsjællandske kyst, hvor Kim besøger sin onkel og tante i ferierne. Der møder han først Erik og senere Brille og Katja, som er med i alle bøgerne. I de senere bøger kommer Evelyn med som Eriks veninde.

Kim og vennerne er fra 14 til 16 år gamle i bøgerne som, selvom de foregår i 3 "sæsoner", er skrevet over en periode på 16 år. Du kan læse meget mere om bøgerne og den periode de foregik i artiklerne længere nede af siden.

Noget af det første jeg gjorde da jeg fik kørekort i 1977 var, at køre op til den nordsjællandske kyst for at finde det hyggelige fiskerleje hvor de fleste af bøgerne foregik. Stor var min skuffelse da jeg opdagede, at det ikke findes. Jeg har beskrevet i en artikel hvorfor fiskerlejet ikke findes i virkeligheden.

 

 

Du kan læse min samlede artikel om Kim-bøgernes historie HER

Længere nede af denne side finder du nogen meget udførlige artikler om de enkelte detaljer i disse skønne bøger.

 

 

FORFATTEREN:

Jeg har været så heldig at komme i kontakt med Bengt Janus Nielsens familie, som har været utroligt hjælpsomme og imødekommende i forbindelse med at udforme en lille biografi om ham.

Klik herover for at komme til artiklen.

 

 

 

ALT OM KIM-BØGERNE:

Hvis du klikker på de forskellige knapper herunder kan du læse artikler om personerne i bøgerne, baggrunden om det lille fiskerleje hvor det meste foregik og studere en tidslinie for, hvornår og hvor længe Kim-bøgerne foregik. Der er også en komplet gennemgang af alle de 25 danske Kim-bøger, samt beskrivelser af de forskellige udenlandske oversættelser. I England blev der bl.a. lavet en TV-serie baseret på Kim-bøgerne i 70erne. Der findes et (skrækkeligt) klip af den på YouTube.

Jeg har efterfølgende (2013) fundet ud af, at Kim-bøgerne desuden er oversat til både fransk, spansk, hollandsk, islandsk og sågar japansk. Mere herom når jeg ved mere...

 

                 

Klik på knapperne herover for at komme til artiklerne.

 

 

Her ser du den japanske udgave af den første Kim-bog "Kim & Co.", udgivet i Japan i 1971 samt den spanske udgave af "Kim og det mystiske hus".

 

 

            

DE NYE KIM-BØGER:

 

Undertegnede Webmaster har (indtil videre) skrevet 6 nye Kim-bøger :

Læs mere om tilblivelsen af de nye Kim-bøger her:

Klik her for at komme til de nye Kim-bøgers hjemmeside

                    

 

 

DEN HEMMELIGE KIM-BOG

Under researchen til denne hjemmeside, er jeg blevet gjort opmærksom på, at Bengt Janus Nielsen i sine sidste leveår i 1980erne skrev på en ny Kim-bog. Det fremgår ikke, om bogen blev helt færdig. 

Desværre tyder det på, at alt arvegods fra hans hjem i Lumsås blev smidt ud efter hans død, der iblandt altså dette manuskript. Det samme gælder også alle de originale manuskripter til de 25 første Kim-bøger. Hvor er det trist.

 

 

 

KUN FOR NØRDER:

Her gennemgår jeg Kim-bog nr. 15 "Kim I Knibe" minutiøst for at finde de lokaliteter på Amager og i Dragør hvor handlingen udspiller sig:

 

Klik her over for at komme til siden.

 

 

DE ANDRE DANSKE DRENGEBØGER:

I gennem tiden har der jo været andre danske drengebøger, der konkurrerede med Kim-bøgerne om drengenes gunst. Jeg vil her kort opridse de mest populære af dem.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En af de første var jo Flemming-bøgerne af Gunnar Jørgensen (1896-1963). Klik på linket for at læse meget mere om Gunnar Jørgensen.

1. Flemming (1918)

2. Flemming på Kostskole (1922)

3. Flemming og Kvik (1923)

4. Flemming og Co. (1924)

5. Stud. snart Flemming (1925)

6. Flemming og Inger (1926)

7. Flemming og Co. på ferie (1927)

8. Flemmings Rivaler (1928)

9. Kvik, Flemmings ven (1929)

10. Flemming Student (1929)

11. Flemmings efterfølger (1930)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Svend Erik-bøgerne udkom mellem 1935 og 1942. De blev skrevet af Sigurd Togeby.

1. Svend Erik som opfinder. Uddrag af Svend Eriks dagbog (1935)

2. Svend Eriks Cirkus. Ny uddrag af Svend Eriks dagbog (1936)

3. Svend Erik som Detektiv. Ny uddrag af Svend Eriks dagbog (1937)

4. Svend Erik har travlt (1938)

5. Svend Erik på fodtur. Nye uddrag af Svend Eriks dagbog (1939)

6. Svend Erik til søs. Nye uddrag af Svend Eriks dagbog (1940
)
7. Svend Erik den Ottende (1941)

8. Svend Erik på Udkig. Ny uddrag af Svend Eriks Dagbog (1942)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De 15 bøger om Tykke-Niels kom mellem 1938 og 1970. De udkom anonymt men var skrevet af Niels O. Levinsen (1918-2003)

1. Skolehistorier (1938)

2. Tykke-Niels og sjakalen (1938)

3. Tykke-Niels igen (1939)

4. Tykke-Niels som lærer (1939)

5. Tykke-Niels i vinden (1940)

6. Tykke-Niels maser paa (1941)

7. Tykke-Niels og træf (1942)

8. Tykke-Niels triumferer (1942)

9. Tykke-Niels tjener penge (1942)

10. Tykke-Niels i knibe (1943)

11. Tykke-Niels holder foredrag (1944)

12. Tykke-Niels jobber (1970)

13. Tykke-Niels i hopla (1970)

14. Hov-hov, Tykke-Niels (1970)

15. Tykke-Niels på husholdningsskole (1970)-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Den helt store konkurrent til Kim-bøgerne var naturligvis Jan-bøgerne, skrevet af Knud Meister og Carlo Andersen. De udkom mellem 1942 og 1962 og der blevet skrevet 81 af dem. Jan-bøgerne er genudgivet flere gange og man har desværre i visse af genudgivelserne rettet i teksten for at modernisere bøgerne lidt. Jan-bøgerne startede 15 år før Kim-bøgerne og blev nærmest skrevet på samlebånd, der udkom 4 nye bøger om året. De er tydeligvis en generation ældre end Kim-bøgerne, sproget er i de originale bøger meget mere formelt og stift. Samtidigt var de betydeligt mere pædagogisk korrekte, Kim og hans venner var meget mere frække og moderne. Det var jo nok derfor man skrev Jan-bøgerne lidt om i de senere genudgivelser. 

Samme forfattere skrev i øvrigt under pseudonymet Lisbeth Werner pigebogserien om Puk. Der kom hele 58 Puk-bøger fra 1952 til 1964.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Knap så kendte var Henning-bøgerne af Aksel Dreslov, dem kom der 8 af mellem 1954 og 1956.

1. Henning på konfirmationsrejse

2. Henning kommer i lære

3. Henning på sommerferie

4. Henning i knibe

5. Henning vinder prisen

6. Henning på fjeldtur

7 .Henning og biltyvene

8. Henning og krybskytterne

 

 

LINKS:

 

Kim & Co. på Facebook:

 

 

Bengt Janus Nielsen på Wikipedia (ultrakort)

Kim-bøgerne på Wikipedia (lige så ultrakort)

Kim & Co - om den engelske TV-serie på IMDB

Oversigt og covers til samtlige Kim-bøger samt billede af Jens K. Holm hos "Sherlockiana"

Kim-bøgerne på tysk

YouTube video med introen til TV-serien

 

 

 

Ved du mere om Kim-bøgerne, så afsted med en MAIL til Glamrockeren....

 

 

 

 

 

Glamrocker.dk - 2006 / 2013 / 2016