FORFATTEREN:

En meget ung Bengt Janus Nielsen.

 

 

I virkeligheden hed forfatteren til Kim-bøgerne Jens K. Holm faktisk Bengt Janus Nielsen (5 April 1921 - 5 Juni 1988) og skrev altså bøgerne under pseudonym.

Albert Bengt Janus Nielsen var søn af Anton Janus Peter Nielsen (28/2-1868 i Randers - 24/8-1939 i København) og Anna Karla Nielsen (30/9-1881 i København - 1978 i Nykøbing Sjælland), de blev gift i 1914. Bengt havde en storesøster Astrid Louise Margrethe Nielsen (gift Hertz - kaldet Grethe - født 21 november 1915 - død 19 april 2002). Bengts far var 53 år gammel da Bengt blev født og døde altså da Bengt var 18 år gammel, 71 år gammel. Bengts mor var 97 år da hun døde, 10 år før Bengts død i 1988.

Efter omkring 10 års forlovelse blev han engang i 1950erne gift med Bente. Det var hans eneste ægteskab, de blev skilt i starten af 1970erne. Bengt og Bente fik ingen børn, det var vidst ikke frivilligt. Han spøgte ofte med, at han ikke havde fået børn, fordi de larmede for meget!

 

 

BØGERNE

Bengt Janus Nielsen´s første egentlige bogudgivelse var i 1948, hvor han tegnede billederne til hans og Sten Hegelers lille børnebog "Fem Små Matroser".

De 25 Kim-bøger (læs meget mere om dem ved at klikke på linket) er skrevet mellem 1957 og 1973. 

Inden da skrev han under pseudonymet Britta Munk de 15 "Hanne"-bøger" mellem 1953 og 1959.

1. Hanne (1953) 
2. Hotel Hanne (1953) 
3. Hanne og Hoteltyven (1953),
4. Hands Up, Hanne (1954) 
5. Hanne på Hillside (1954) 
6. Hæng i, Hanne (1954)
7. Hanne får en ven (1955)
8. Hanne i knibe (1956) 
9. Hanne til søs (1956)
10. Hanne på sporet (1957) 
11. Hanne og den hvide kanin (1957)
12. Hanne i sving (1957)
13. Hanne i Paris (1958) 
14. Hanne tager affære (1958) 
15. Hanne og Tom (1959)

I 1959 kom der en lidt mystisk bog fra Bengt. Stadig under pseudonymet Britta Munk fra Hanne-bøgerne, skrev han bogen "Mysteriet i Vandmøllen", hvor tvillingeparret Peter og Pia skal opklare et mysterium i et sommerhusområde. De kalder sig for Dråberne og holder sommerferie hos deres onkel og tante. Det hele minder rigtigt meget om Kim-bøgerne og selve handlingen minder mistænkeligt om Kim-bog nr. 20 "Kim og den gavmilde tyv", som dog først udkom 10 år senere i 1969. Bogen er udgivet på samme forlag som Kim-bøgerne (Grafisk Forlag) og omslaget (som ses herunder) er tegnet af hans gode ven Mogens Amdi Thorsen, som jo også lavede omslagene mange af Kim-bøgerne.


 

Det virker som om at Bengt Janus Nielsen i 1959 - altså 2 år efter at han begyndte at skrive Kim-bøgerne - havde gang i endnu en detektivserie. Der kom dog ikke flere bøger om Peter og Pia.

Op gennem 60erne og 70erne var han en meget flittig oversætter. Som Bengt Janus oversatte han hele Enid Blytons "The Secret Seven"-bogserie ("De Hemmelige Syv") på 15 bøger mellem 1949 og 1964, udgivet på Grafisk Forlag, som også udgav Kim-bøgerne og Hanne-bøgerne. Desuden oversatte han S.O.S-serien, flere af Ian Flemings 007-bøger samt omkring 100 andre store og små værker, både fra engelsk og svensk til dansk.

Der er en liste over alle "De Hemmelige Syv" og "S.O.S.)-bøgerne HER.

I 1961 oversatte han De 5-bog nr. 9 "De 5 Går På Med Krum Hals", de foregående otte De 5-bøger blev oversat af Georgjedde. Han oversatte også nogle af bøgerne om Bjørnen Paddington som udkom fra 1958, originalt skrevet af Michael Bond, som var kameramand hos BBC.

I 1962 skrev han som Bengt J. Nielsen krimien "Blues For Kitty". I nogle udgivelser af denne bog, som også blev udgivet på tysk, bruger han pseudonymet Peter Sander.

 

                 

"Fem Små Matroser" (1948), "Hanne og Hoteltyven" (1953). "De Hemmelige Syv" (1959), "De 5 Går På Med Krum Hals" (1961)  og "Blues For Kitty" (1962).

 

Han var desuden medforfatter sammen med Erik Balling og Henning Bahs til manuskripterne til spillefilmene "Slå først, Frede" i 1965 og "Slap af, Frede" i 1966. Under et andet pseudonym, denne gang Peter Sander, blev hans kriminalroman "Døden Kommer Til Middag" filmatiseret af Erik Balling i 1964.

Men det var naturligvis de 25 Kim-bøger Bengt blev mest kendt for, selv om han skrev dem under pseudonym.

Bengt Janus Nielsens storesøster Grete Janus Hertz (1915 - 2002), var selv både forfatter og psykolog og var gift med kunstneren Mogens Hertz. Det er hendes to børn Ole og Birgitte som i dag har arvet rettighederne til Kim-bøgerne, da Bengt Janus Nielsen ikke selv fik nogen børn. 

 

 

 

HILLERØDGADE

Bengt Janus Nielsen voksede op i Hillerødgade 26 på Nørrebro i København sammen med sin 6 år ældre søster Grethe. Han gik på Rådmandsgade Skole, hvor hans far Janus Nielsen var lærer og i øvrigt med til at indføre skoletandpleje til Københavns skolebørn. 

Kun for nørder: En sjov detalje er, at Katja fra Kim-bøgernes moster bor i Hillerødgade ved krydset med Lundtoftegade. Dette kan læses i Kim-bog nr. 15 "Kim I Knibe", der som jo som den eneste foregår inde i København. Hillerødgade 26 ligger lige ved dette kryds, så her har Bengt Janus flettet sin fødested ind i en Kim-bog.

 

 

DRAGØR

Bengts familie havde i mange år et sommerhus ude på Sandbakken 1 ved Sydstranden i Dragør. Familien elskede det lille sommerhus, der var bygget af træ, og var rødt med hvide vinduer. Der var et soveværelse, køkken og en stue. Udenfor var der et das. I haven var der frugttræer og buske og græs. Man kom ind af en hvid havelåge, op af en lille sti – og så var man der! Her opholdt familien sig ofte og Bengt elskede stedet. Når han senere i livet havde brug for ro til at skrive, opholdt han sig ofte alene i huset derude og flere af Kim-bøgerne må derfor være skrevet i Dragør. Huset er desværre revet ned i dag.

 

   

Bengt og storesøster Grete som børn i sommerhuset i Dragør.

 

I 1950erne boede Bengt en stor del af vinterhalvåret i sin mor og mosters sommerhus på Sandbakken i Dragør. På samme tid boede tegneren Amdi Thorsen i sin fars sommerhus på Øresunds alle i Dragør og forfatteren Jørgen Gustava Brandt i sine forældres sommerhus på Solvænget også i Dragør. De tre ungkarle så en del til hinanden. De havde ingen penge men alle tre brændte for det de lavede og havde mange dybsindige samtaler over en kop te eller en øl, når det gik vildt til. 

 

Bengt med sin far Janus og søster Grete i sommerhuset i Dragør.

 

Amdi og Janus lavede i 1940erne en tegneserie sammen. Det var egentlig Sten Hegeler der satte det i gang og det var også ham, der formidlede kontakten til Politiken, som bragte den i sit søndagstillæg. Men Sten deltog aldrig i arbejdet med serien, som de kaldte Fem Små Matroser. Den som kom i bogform i 1948, med Sten Hegeler som forfatter og Bengt Janus som tegner. Det var en ganske primitivt tegnet serie for børn, som gik i nogle år. På ca. samme tid lavede de også en tegneserie de kaldte Månedrengen.

Det var Amdi Thorsen som tegnede omslaget til de første 10 Kim-bøger mellem 1957 og 1962 og hans kone Majken tegnede omslagene til genudgivelsen af de første 10 Kim-bøger i 1986-1989.

 

LAVENDELSTRÆDE

Da Bengt flyttede hjemmefra i 1940erne boede han i Lavendelstræde 8 inde i København i en 3 værelses lejlighed sammen med den senere så kendte psykolog Sten Hegeler. Bengt var stor Louis Armstrong-fan og havde mange plader med ham. Bengt og Sten var begge såkaldte "føl" (hjælpepolitbetjente) under 2 verdenskrig og det var her de to blev venner. Efter Bengt senere flyttede til Lumsås gled venskabet dog noget ud, og Sten Hegeler besøgte ikke sin ven så ofte mere, men sås dog af og til Bengt var bl.a. på besøg i Sten Hegelers sommerhus i Sverige på et tidspunkt. Sten var ikke med til Bengts begravelse i 1988.

 

LUMSÅS

  

Bengt Janus Nielsen gamle gård i Lumsås i 2013.

I starten af 1960erne flyttede Bengt og Bente op i et gammelt bondehus i Overby Lyng ved Lumsås på Sjællands Odde, hvor han boede til sin død på Nykøbing Sygehus i 1988. I starten af 1980erne flyttede han dog kortvarigt tilbage til et lille hus på Krudttårnsvej i Dragør, tæt på sin ven tegneren Amdi Thorsen. Han ville forsøge at genoptage det gamle kammeratskab med vennerne i Dragør fra hans ungdom, men det gik ikke helt efter planen og han flyttede tilbage til Lumsås efter et års tid eller to. 

Bengt var meget social med sine naboer i Lumsås og havde tit besøg af dem i huset. Han havde sin elskede MG stående i staldbygningen. Den forfaldt dog gennem årene og var langt fra køreklar ved hans død.

Bengt og Bente blev efter 10 års forlovelse gift men senere skilt igen og fik ingen børn sammen. Hans mor Karla og hans moster Ellen flyttede i deres sidste år op til ham i Lumsås, hvor de boede indtil de kom på plejehjem i Nykøbing Sjælland indtil deres død. 

De fleste af Kim-bøgerne er skrevet mens Bengt boede i Lumsås. Det er Amdi Thorsens ældste søn Kims navn der gav navn til bøgernes hovedperson. Bengt Janus Nielsen havde ingen speciel tilknytning til området mellem Helsingør og Gilleleje, hvor bøgerne foregår i et fiktivt fiskerleje. Det er Dragør som var forbilledet for fiskerlejet, det var jo her Bengt Janus Nielsen selv opholdt sig meget som barn og senere skrev de første af Kim-bøgerne.

Der har i årene efter Bengts død floreret et hyggeligt rygte i området omkring hans hus, om at skuespilleren Morten Grunwald i starten af 1960erne ofte overnattede hos Bengt og Bente i forbindelse med indspilningen af filmen "Slå Først Frede", hvor Bengt skrev manuskriptet og Morten Grunwald spillede hovedrollen. Dette må jeg (desværre) afkræfte, da Morten Grunwald har oplyst til mig, at han aldrig har besøgt Bengt og Bente i Lumsås og kun kendte Bengt perifært. Om andre kendte skuespillere har besøgt dem deroppe står i det uvisse.

 

BENGT´S MG

Her ses Bengts MG (th) ved hans hus i Lumsås i 1979.

Bengt Janus havde i mange år en MG TC sportsvogn fra 1946, som han elskede over alt på jorden. Bengt Janus var naturligvis medlem af MG Klub Danmark og fik selv renoveret vognen i 60erne hos MG-guruen Frede Lillelund i Blågårdsgade i København. Når han var på besøg i barndomshjemmet i Hillerødgade på Nørrebro yndede han at køre en tur rundt i kvarteret i den med sin niece Birgitte med kalechen slået ned. Han købte vognen i 1956 og havde den til sin død i 1988.  Vognen var desværre på det tidspunkt i meget miserabel stand men blev solgt til endnu en MG-elsker, som fuldstændigt har renoveret den og stadig kører i vognen nu i 2013. 

.

  

TV: En vogn magen til Bengt Janus Nielsens MG i filmen "Døden Kommer Til Middag" fra 1964.                         TH: Bengt Janus Nielsen MG, flot renoveret i 2011.

 

Bengt Janus skrev roman "Døden Kommer Til Middag" som blev filmatiseret af Erik Balling i 1964. Her var en MG magen til Bengt Janus´ med i filmen. Det var iøvrigt Poul Reichhardt og Helle Virkner som spillede ægtepar i filmen, nogle år før de blev til Hr. og Fru Flyttemand Olsen i "Huset På Christianshavn". 

 

"Kim I Knibe" (1964).

Samme type vogn blev afbilledet på omslaget af Kim-bog nr. 15 "Kim I Knibe", også fra 1964, tegnet af William Petersen. I denne bog er en MG TC med i bogens handling. Du kan læse mere om denne bog HER.

 

MUSIKKEN

Bengt var meget musikinteresseret. Hans største sympati lå i jazzmusikken og han havde som sagt en stor samling plader med Louis Armstrong da han boede i Lavendelstræde sammen med Sten Hegeler i 1940erne og 1950erne. i 1970erne husker en bekendt ham især for at Pat Boones "Love Letters In The Sand" var en af hans helt store favoritter. Han var også stor Beatles-fan og holdt her især meget af "When I´m 64".

 

DE SIDSTE ÅR

Bengt holdt meget af at omgive sig med unge mennesker. Hos Bengt fik de et frirum og kunne tale med ham og alt muligt som man ikke talte med sin far og mor om. Han var bestemt ikke et udpræget ordensmenneske, hjemmet i Lumsås rodede ofte og det var svært at finde en siddeplads når man kom på besøg. Når rengøringskonen kom på besøg, flygtede han tit ud i haven imens, men gav hende altid strenge ordrer om ikke at rode i hans papirer. 

Efter den sidste Kim-bog udkom i 1973 skrev han jævnligt for at få gang i en efterfølger til den. Han fik angiveligt skrevet en hel ny Kim-bog færdig på et tidspunkt, men ingen ved hvad der er blevet at det manuskript, den er jo som bekendt aldrig blevet udgivet. Han tog desværre ikke altid sit forfatterskab helt alvorligt og spøgte ofte med, at noget skulle man jo tjene sine penge på. Men flittig var han alligevel, han oversatte over 100 bøger, udover at skrive Kim-bøgerne og Hanne-bøgerne.

Han flyttede til Lumsås med sin Bente i 1960 og kort tid efter flyttede hans mor og moster op til ham fra København. Senere flyttede de begge på plejehjem i Nykøbing Sjælland. Hans mor Karla Nielsen døde i 1978 og blev 97 år. Bengts moster Ellen Petersen blev over 90, hun døde nogle år efter Karla. Bengt var nu alene deroppe.

Vi ved ikke præcist hvornår han blev skilt fra sin kone Bente, men det er sket en gang i starten af 1970erne.

Tæt på Bengts hus lå der i mange år en grillbar, ejet af en svensk dame der hed Jenny. I Bengt sidste tid, hvor sygdom desværre havde svækket ham, kom hun dagligt ned til ham med aftensmad. Hun solgte grillbaren i 2008 og døde i 2012. De mange unge mennesker der ofte kom hos ham, blev ofte sendt i byen og handle de daglige fornødenheder til ham. Og ve den som glemte at købe en vaffelis med hjem til hans elskede colliehund Blackie!

Bengt havde, især de sidste mange år af sit liv, et meget anstrengt forhold til sin storesøster Grethe Janus Hertz, der var hans eneste arving. Dette medførte desværre, at det meste af hans indbo, inklusive manuskripter, skrivemaskine og alt andet der havde med Kim-bøgerne at gøre, gik tabt ved hans død i 1988. Det hele blev simpelthen smidt ud da huset skulle ryddes. Hvor er det trist. Det eneste der ikke blev smidt ud var hans gamle MG-sportsvogn fra 1946.

I en kort periode før hans død kom han på plejehjem tæt på hjemmet men stak tit af derfra, hjem til sit hus i Lumsås.

Bengt døde som sagt på Nykøbing Sygehus den 5 juni 1988 efter en kort indlæggelse. Tegneren Amdi Thorsen besøgte ham dagen før hans død og måtte desværre konstatere, at et langt liv i overhalingsbanen havde tæret hårdt på ham. Bengt Janus Nielsen blev kun 67 år. 

Han blev begravet på Højby Kirkegård tæt på ved hans hjem på Sjællands Odde den 10 juni 1988. Desværre er gravstedet ikke blevet fornyet og blev sløjfet i 2006.

 

 

 

Mange tusínd tak til Bengts niece Birgitte og nevø Ole, tegnerne Amdi og Majken Thorsen, Hanne som bor i Bengts hus i Lumsås i dag samt Sten Hegeler for oplysningerne og billederne til denne lille biografi, som i øvrigt vil blive opdateret løbende....

Også stor tak til Susanne Wessel, som kom hos Bengt i Lumsås de sidste 10 år af hans liv.

Og til sidst tak til Karsten Wikkelsø for informationerne om Bengt Janus Nielsens MG TC.

 

Har du yderligere informationer som du mener kunne være relevante i denne biografi, så send mig endeligt en MAIL.

 

 

 

 

Links:

 

Bengt Janus Nielsen på Wikipedia

Grete Janus Hertz på Wikipedia.

De Hemmelige Syv

Hanne-bøgerne

 

 

 

 

 

Tilbage til forsiden om Kim-bøgerne

 

 

 

 

Glamrocker.dk - 2006 / 2013