På disse sider vil jeg koncentrere mig om de Radio- og TV-programmer som jeg mest forbinder med min opvækst i 70´erne. 

På Radio-siden er der indtil videre en omtale af "Sommerferiebussen" med Elith Nørreholm og lidt om Radio Luxembourg både før og nu. På TV-siden kigger vi foreløbigt på "Teleklubben" med Jørgen Clevin og Egon Schmidt samt ""De Uheldige Helte" og "Familien Ashton". Desuden er der lidt gamle billeder fra Danmarks Radios barndom. Endeligt er jeg begyndt på en side om de danske hitlisters historie. Klik på knapperne herunder og kom videre....

 

 

                                                                                          

 

  

DR Tema om Glamrock den 26. april 2008 kl. 20-22.30

Stor var glæden i mit glamrockede sind, da jeg i starten af 2008 blev kontaktet af redaktionen fra DR2's tema-aftener vedrørende en kommende tema-aften om glamrock. De spurgte om jeg havde lidt inputs til dette emne, og jeg oplyste bl.a. at Don Powell fra Slade jo faktisk bor i Silkeborg, hvilket jeg jo mente var relevant til et sådant program. Siden hørte jeg ikke mere og glædede mig nu blot til at denne tema aften om lige "mit" område skulle løbe af stablen.

Jeg satte mit forventningsfuldt til rette i den gode stol da lørdag aften den 26 april endeligt oprandt og optakten var dag rigtig god. Sort Sol-guitaristen Lars Top Galla talte om glamrocken som fænomen, men rodede lidt rundt i begrebene. Han omtalte bl.a. Suzi Quatro som glamrock kunstner, hvilket ikke er rigtigt. Dette bekræftes da også af alle de seriøse glamsites på nettet. Glamrock er primært et visuelt fænomen, og Suzi hverken glitrede eller blinkede. Hun var (og er) en rocktøs, og en af 70'erne bedste, men glamrocker, det var hun ikke. Nok om det.

Så kom der et kort indslag om fotografen Jørgen Angel, som tog en masse billeder af mange glam-kunstnere i 70'erne, bl.a. en serie billeder af Marc Bolan da han besøgte Rosenberg Studiet i København i 1972. Rigtigt spændende og ihvertfald nyt for mig.

Så kom der et langt og meget interessant portrætprogram om Marc Bolan og T. Rex. Nu er det svært at sige om DR2 blot havde glamrock i Danmark eller som verdensfænomen i tankerne, da man planlagde denne tema-aften. Men i Danmark var T. Rex ikke så stor som i England, og dette indslag var meget langt (50 min.) til en 2½ times tema-aften. Det var dog et meget uddybende program og man blev meget klogere om glamrockens opståen, T. Rex var jo trods alt frontløber for denne æra. Især de mange interviews med hans venner og familie var interessante.

Men så knækkede filmen desværre for DR2 redaktionen.

I starten af aftenen sagde Sort Sol-guitaristen Lars Top Galla meget rigtigt at glamrock havde en meget kort levetid og kun eksisterede fra omkring 1972 til 1975. Alligevel var det næste indslag om Glam i Danmark en rodet affære, hvor det eneste relevante indhold var nogle meget interessante interviews med Torben Lendager og Gert Michelsen fra Danmarks eneste rigtige glamrock band The Walkers. Derefter tog man fat på Mabel, som ved gud ikke har en bjælde med glamrock at gøre, samt et lille - for de fleste totalt ukendt - band fra Jylland som hed Kalemaris. Det eneste glam-agtige man kan sige om Kalemaris er, at de dog var aktive under hele glamperioden, men at bruge så meget tid på ét i hitlistesammenhæng fuldstændigt ukendt band, som bare sminkede sig lidt i ansigtet er sgu' for langt ude. At de til med sang på dansk gør dem jo bare endnu mere uglammede! Mabel slog først igennem i 1976 med "Boom Boom", altså efter glamrocken var død og borte og havde intet med glamrock at gøre. Useriøst, ufaktuelt og plat ikke at holde sig til virkeligheden og musikhistoriens fakta i et temaprogram.

Derefter kom vel nok aftenens højdepunkt, interviewet med Don Powell fra Slade. Man besøgte Don i Silkeborg og talte med Lise Lyng Falkenberg, som har lavet en række store og spændende interviews med ham. Kig på Lises store side her og læs dem. Man hilste på Dons danske kæreste Hanne og hørte lidt om hvordan de mødtes. Don fortalte anekdoter fra Slades hverdag 70'erne og beskrev bl.a. den alvorlige trafikulykke i juli 1973, som kostede hans kæreste livet og betyder at han idag hverken har nogen lugte- eller smagssans.

Og det var alt sammen meget godt, men.....

Man sad jo blot og ventede på nogen om THE SWEET! Og man ventede forgæves. Sweet og Slade var jo som alle ved de to største og mest kendte glambands i hele æraen. Det eneste man hørte om The Sweet hele aftenen var lidt omtale af sangtitler og den slags. Ikke et videoklip eller noget der bare lignede et portræt. VORHERREBEVARES! Der må da vel for pokker findes et eller andet stort eller lille portrætprogram (i stil med T. Rex-portrættet i starten af aftenen) man kunne have bragt. Men næ nej, hellere Kalemaris og Mabel. Tak for kaffe, hvor er det useriøst.

Det sidste indslag var med Ola Salo fra de svenske The Ark og Laust Sonne fra bl.a.  D-A-D, som fortalte om hvordan glamrocken og dens udtryk har påvirket musikhistorien helt op til idag og blev deres egen helt store musikalske inspirationskilde. Meget inspirerende og relevant, med klip med bl.a. Prince og Scissors Sisters. Glam lives!

Jeg gik over og fandt The Sweets "Sweet Fanny Adams"  frem og listede den på pladespilleren da jeg havde slukket for fjernsynet og undrede mig over hvor meget redaktionen på denne tema aften egentligt interesserede sig for glamrock. Og hvor meget de egentligt vidste om glamrock. Jeg ved jo de har været hen over disse sider og vel har klikket nogen af mine links til de store seriøse gennemgange af glamrock fænomenet. Men de har vidst ikke læst ret meget af det.....

DET ER EN OMMER!

DR2 Tema om Glamrock

 

 

www.glamrocker.dk 2008